Hodnota zlata a striebra sa pomaly preberá

3. júna 2016

Pretrvávajúci prepad cien na komoditných trhoch síce zažehnaný ešte nie je, no situácia je podstatne lepšia ako pred niekoľkými mesiacmi.  Okrem ropy a niektorých plodín sa postupne preberajú aj vzácne kovy, ktorých hodnota začala vykazovať lepšie čísla, čo je pre investorov dosť veľkým zadosťučinením. My sa momentálne ideme pozrieť na dva najžiadanejšie vzácne kovy a ich návrat […]

Pretrvávajúci prepad cien na komoditných trhoch síce zažehnaný ešte nie je, no situácia je podstatne lepšia ako pred niekoľkými mesiacmi.  Okrem ropy a niektorých plodín sa postupne preberajú aj vzácne kovy, ktorých hodnota začala vykazovať lepšie čísla, čo je pre investorov dosť veľkým zadosťučinením. My sa momentálne ideme pozrieť na dva najžiadanejšie vzácne kovy a ich návrat medzi výnosné komodity.

Slovo návrat nie je v prípade aktuálne stúpajúcej hodnoty zlata a striebra nejakým obyčajným prívlastkom, ktorý by nemal presný význam. Vzhľadom na momentálny vývoj zaznamenaný na komoditných trhoch presne vystihuje dianie spojené s pohybom ceny týchto dvoch kovov. Tá totiž začala po dlhšej odmlke rásť, pričom v prípade zlata môžeme právom hovoriť o dosť citeľnom oživení. Zle na tom nie je ani striebro, ktorého hodnota síce patrí stále k tým nižším, no vyhliadky do najbližšieho obdobia sú veľmi priaznivé.

Zlato sa prebralo a jeho cena stúpla

Prvé výrazne náznaky trvalej stabilizácie na trhoch s komoditami prišli až nedávno v marci, no po slabých úvodných dvoch mesiacoch poukázali na prebratie jednotlivých fundamentov.  Spomedzi všetkých komodít dosiahlo najlepšie čísla práve zlato, ktoré si pripísalo najvyšší rast. Po koncoročných štatistikách poukazujúcich na extrémny prepad vzácnych kovov čakal tento vývoj málokto, no o to viac je toto prekvapenie pre investorov potešujúce.

Obrat nastal v priebehu prvého štvrťroka

Cenový vývoj okolo zlata je ďalším dobrým dôkazom toho, že finančné trhy sú dynamické a situácia na nich sa môže zmeniť okamžite. Krátke obdobie od januára do apríla prinieslo  zaujímavý obrat, ktorého výsledkom je vzostup ceny zo dna k celkom slušnému rastu. Práve to bolo pre investorov hlavnou motiváciou vrátiť sa k žltému kovu a opäť na neho vsádzať ako na jeden z najlepších investičných nástrojov.

Drahšie zlato je signálom problémov v ekonomike

Jeden z prístavov pre bezpečie a stabilitu svojich investícií, aj takto sa zvykne zlato vnímať medzi mnohými obchodníkmi z celého sveta. Predsa len, dopyt po investovaní do vzácnych kovov sa zvyšuje najmä v obdobiach väčšej neistoty v ekonomike, kedy je zlato vnímané ako vhodné útočisko pred rizikami vyplávajúcimi zo situácie na burzách. To samozrejme dvíha jeho hodnotu a motivuje investorov k využitiu výhod tejto vzácnej komodity.

Striebro s podobným vývojom 

Striebro je podobne ako zlato vyhľadávané medzi investormi hľadajúcimi ochranu vkladov pred vznikajúcimi rizikami na finančných trhoch. Aj keď na začiatku roka by o orientácií na striebro hovorila len hŕstka odvážnych investorov, dnes je situácia iná. Striebro si opäť získalo dôveru a ako jedna z najobľúbenejších komodít sa stáva stredobodom záujmu. Vyzerá to tak, že investorom nevadí ani jeho nižšia cena a dôvera v rast je silnejšia ako nejaké pochybnosti analytikov.

Zdá sa, že komodity by sa mohli vyhnúť ďalšiemu čiernemu roku a aj napriek pesimistickým predpovediam zo zimy sa dokážu čoskoro pozbierať. Zlato a striebro už zaznamenávajú prvé známky oživenia a omnoho lepšie čísla sa spájajú s ropou. Postupne by sa mali prebrať ďalšie kovy a poľnohospodárske plodiny, čo by mohlo viesť k pozitívnemu obratu na väčšine trhov s komoditami.

Zdroje : investicne.sk, financnicentrum.cz, penize.cz 

FOTO: ibtimes.co.uk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.